Abc4home.pl – Dom pełen wrażeń

Odmień swój własny dom

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszką

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszką

Ciasto czekoladowe niejedno ma imię. Można przygotować je bez dodatków, tradycyjnie, a także pokusić się o kilka elementów, które wyniosą ten klasyczny deser na sam szczyt marzeń kulinarnych. Jednym z takich deserów jest ciasto czekoladowe z gruszką. Jak je przygotować?

Ciasto czekoladowe z gruszką

Ciasto czekoladowe z gruszką to doskonały deser dla młodszych i starszych, którzy czasem lubią poeksperymentować z klasykami w kuchni. Jest proste do przygotowania – dużo łatwiejsze, niż tort czekoladowy i równie proste, co brownie. Potrzebujesz do niego tylko kilku składników, które najprawdopodobniej masz już w swojej kuchni. Co przyda ci się do zrobienia wilgotnego ciasta z gruszką?

  • 200 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów kakao
  • 180 gramów masła
  • 2 jajka
  • 2 tabliczki czekolady (gorzkiej)
  • 200 gramów drobnego cukru
  • 50 mililitrów kwaśnej śmietany
  • 100 mililitrów wrzątku
  • 4 gruszki
  • ½ łyżeczki sody

Jeśli chcesz, by ciasto było mniej słodkie, zawsze możesz zmniejszyć ilość cukru bądź też zastąpić go stevią lub ksylitolem.

Przepis na ciasto czekoladowe z gruszką

Przygotowanie ciasta czekoladowego z gruszką jest banalnie proste. Zacznij od obrania gruszek i pokrojenia ich w niewielkie kawałki. Zostaw je na talerzyku. Następnie do miski wrzuć mąkę,  kakao, cukier, masło, jajka, sodę i śmietanę. Zacznij miksować składniki, by otrzymać gładką masę. Nie przestawaj miksować i zacznij powoli dolewać wrzątek. Dzięki temu ciasto będzie naprawdę wilgotne. Teraz posiekaj czekoladę na drobne kawałki i dodaj je do ciasta razem z wcześniej przygotowaną gruszką. Przemieszaj masę kilka razy, by składniki się połączyły i wylej ją na formę do pieczenia wyłożoną papierem. To może być keksówka lub też dłuższa forma – w zależności od preferencji. Pamiętaj jednak, że jeśli forma jest szersza, ciasto może piec się krócej. Sprawdzaj je zatem za pomocą patyczka. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz ciasto przez godzinę. Po 40 minutach możesz sprawdzić, czy w środku jest już suche. Ciasto najlepiej podawać z karmelizowaną gruszką lub też innymi owocami.

Kto powiedział, że ciasto czekoladowe jest nudne? W tym wydaniu z pewnością zachwyci wszystkich twoich gości.