Rynek przyborów kuchennych szturmem podbijają silikonowe wyroby. Miłośnicy gotowania i pieczenia pokochali wygodę ich użycia i możliwość wszechstronnego zastosowania. Silikonowe formy do pieczenia i zamrażania coraz częściej goszczą także w polskich kuchniach i restauracjach.
Charakterystyka silikonowej formy do pieczenia
Formy silikonowe są odporne na wysokie i niskie temperatury. Można z nich korzystać przy pieczeniu i zamrażaniu. Nadają się do piekarników elektrycznych, gazowych, kuchenek mikrofalowych i do zamrażarek. Posiadają ważną zaletę, nie trzeba ich natłuszczać. Zaoszczędzisz czas i sprzątanie będzie łatwiejsze. Silikonowe formy do pieczenia, wykonane są ze specjalnego, elastycznego materiału, który pozwala na łatwe wyjęcie potrawy. Potrawa podczas pieczenia nie przypala się, nie przywiera, nie przykleja się do formy. Używanie aromatycznych potraw nie stanowi problemu, ponieważ forma nie przejdzie zapachem. Maty i formy silikonowe do pieczenia posiadają certyfikaty, świadczące o braku szkodliwości przy kontakcie z żywnością.
Silikonowe formy do pieczenia są wytrzymałe i elastyczne, można je używać przez wiele lat. Oczywiście należy uważać, by nie przeciąć ich nożem, nie możemy kroić ciasta bezpośrednio na foremce. Wypiek trzeba wyjąć, unikając ostrych narzędzi. Foremki do pieczenia umożliwią nam nadanie oryginalnego kształtu. A wybór jest naprawdę zaskakujący. Znajdziemy też specjalne wykrawacze do ciastek, szablony do ozdób, foremki do ciast, muffinek. Do wyboru mamy tortownice, formy do babek, blachy do biszkoptów, keksówki, formy do pizzy, do małych babeczek. Należy pamiętać, że przed pierwszym użyciem formę należy umyć, osuszyć i nasmarować wewnętrzną stronę margaryną, masłem lub olejem. Ale jeżeli przed pierwszym użyciem chcemy zrobić deser na zimno, wybierzmy olej kokosowy lub ze słodkich migdałów.
Silikonowe formy do pieczenia, ich rodzaje, wady i zalety
Formy silikonowe mają dużo zalet. Są dostępne w wielu kolorach i kształtach. Są wykonane z elastycznego materiału, wytrzymałe na temperatury nawet do 230 stopni, a nawet niektóre do 250stopni. Możemy dopasować je sobie kolorystycznie do wnętrza. Brak natłuszczania formy, to kolejna zaleta. Po wyjęciu z piekarnika szybko stygną i czyszczenie nie sprawia żadnego wysiłku. A wadą może być natomiast, słaba odporność na przecięcia ostrym narzędziem. Są niestabilne, jeśli wypełnimy je cieczą, więc trzeba uważać.
Silikonowe formy do pieczenia, maty
Dużą popularnością cieszą się również maty, wykonane z nowoczesnego materiału, najwyższej jakości silikonu, który jest elastyczny i giętki. Są odporne na wysokie i niskie temperatury, nie odkształcają się. Mata dopasowuje się do każdego piekarnika. Zajmuje mało miejsca, można ją zwinąć i przechowywać w kuchennej szafce. Zapobiega przypalaniu się i przywieraniu potraw, silikon umożliwia łatwe mycie, istnieje możliwość przycięcia do potrzebnego rozmiaru. To wspaniała alternatywa dla stolnic z drewna, dla papieru do pieczenia. Nadaje się do używana w piekarniku, jak również w formie stolnicy do zagniatania, wyrabiania i wałkowania ciasta. Przygotować można na niej pierogi, makaron, różne ciasta i ciasteczka. W nowoczesnej kuchni nie może zabraknąć również mat silikonowych. Ponieważ silikon świetnie przewodzi ciepło, a także posiada właściwości nieprzywierające. Stolnica z silikonu nie klei się do ciasta podczas jego wyrabiania i wypieki nie przypalają się podczas pieczenia.
Różnorodność kształtów foremek silikonowych (przedstawiające postacie z bajek, kwiaty, zwierzęta i różne nietypowe wzory) zwraca uwagę wybierających. Pamiętajmy, że nie wystawiamy formy silikonowej na działanie płomieni, nie wykorzystujemy jej do grillowania, ani w mikrofalówce. Nie używamy metalowych przedmiotów podczas wyjmowania jej zawartości. Forma ma wpływ na zapach, smak i wygląd. Keksówki oraz tortownice z metalowym pierścieniem wtopionym w silikonowy rant, zapobiegają zniekształcaniu formy, z powodzeniem przygotujesz w nich pasztet lub chleb.
Przygotowanie i dekorowanie ciast i deserów, stało jest przyjemne i proste. Silikonowe formy służą również do zrobienia kostek lodu. Są trwałe z pewnością posłużą nam dłużej niż tradycyjne blachy aluminiowe.
Więcej artykułów
Elegancja i funkcjonalność: Przewodnik po ekskluzywnych detalach w kuchni
Stoły do kuchni i jadalni – połączenie funkcjonalności z estetyką
Zalety i korzyści mebli kuchennych na wymiar