Kuchnia urządzona na biało to uniwersalne i ponadczasowe, a jednocześnie niezwykle eleganckie rozwiązanie. Odpowiednio dobrany blat podkreśli jej wystrój, a także nieco urozmaici i przełamie biały kolor ożywiając pomieszczenie. Jaki blat wybrać, aby pasował do białej kuchni? Odpowiadamy na to ważne pytanie w poniższym artykule.
W pierwszej kolejności wybierz odpowiedni materiał, który zapewni powierzchni wyjątkową trwałość i estetyczny wygląd. Najlepszym rozwiązaniem, zarówno pod kątem praktycznym, jak i estetycznym, są spieki kwarcowe. Blaty wykonane z granitu, konglomeratu, marmuru czy kamienia będą wyglądały pięknie przez wiele lat. To właśnie spieki są jednak materiałem niezwykle odpornym na zniszczenia i zarysowania, a także łatwym w konserwacji. Blaty wytworzone ze spieków kwarcowych mają piękne, lśniące lub matowe wykończenie, występują w szerokiej palecie odcieni i do złudzenia przypominają kamienie szlachetne, drewno, kamień czy… beton. Dzięki temu z łatwością dopasujesz je do każdej aranżacji, w tym całej białej kuchni.
Blat ze spieków – jaki kolor dobrać?
Biel w kuchni zapewnia uczucie czystości, a także sprawia, że nawet słabo doświetlona, będzie jasna i przyjemna. Warto jednak przełamać ją blatem o równie delikatnym, ale harmonijnie kontrastującym odcieniu. Świetnym rozwiązaniem będzie jasny, brązowo-szary lub kremowy blat. Połączenie brązu i bieli to kwintesencja nowoczesnego stylu, który doskonale sprawdza się zarówno w małych, jak i większych przestrzeniach. Jasny brązowy kolor z naturalną fakturą kamienia zapewni ciepły wystrój i przyjemną atmosferę podczas codziennego gotowania.
Kolejnym popularnym i lubianym rozwiązaniem jest biała kuchnia z czarnymi blatami. Czerń nie jest może zbyt delikatnym odcieniem. Jednak jako drobny akcent, w zestawieniu w otaczającą ją czystą bielą, będzie się pięknie prezentowała w Twojej kuchni. Czarny, granitowy blat rewelacyjnie przełamie wystrój i ożywi go, dodając jednocześnie nieco charakteru. Wystarczy, że do takiego zestawienia dodasz kilka zielonych kwiatków w doniczkach, a uzyskasz wspaniały, oryginalny i nowoczesny wystrój.
Biały blat w białej kuchni?
Jeśli zależy Ci na zachowaniu jednolitości w kolorystyce kuchennych mebli, możesz zdecydować się na biały blat. Zbyt duża ilość bieli, w odróżnieniu od przesady z innymi kolorami, nigdy nie będzie wyglądała źle. Co więcej, charakterystyczna kamienna faktura blatu przełamie “nudę” bez wprowadzania mocnych kontrastów. Wówczas dobrym pomysłem może być także dobranie odpowiednich dodatków w innym kolorze, które ożywią i ocieplą pomieszczenie. Możesz zdecydować się na armaturę w innym niż standardowy kolorze. Dzięki temu zachowasz nowoczesny minimalizm, a Twoja kuchnia będzie zawsze wyglądała czysto i schludnie, a także bardzo elegancko.
Więcej artykułów
Stoły do kuchni i jadalni – połączenie funkcjonalności z estetyką
3 powody, dla których warto mieć serwis obiadowo-kawowy
Jak wybrać drzwi zewnętrzne nowoczesne i dębowe drzwi wewnętrzne?