Wybór akcesoriów do kuchni niejednokrotnie jest dość trudny – w końcu nie są to rzeczy, które wymieniamy często. Poza tym dobre garnki to podstawa, ponieważ ich nieodpowiedni dobór może nie tylko ograniczać komfort gotowania, ale również zmieniać smak potraw. Z dzisiejszego artykułu dowiesz się, na jakie materiały postawić oraz poznasz podstawowe wady i zalety różnych rodzajów garnków. Dowiedz się, co kupić do kuchni dla siebie lub dla bliskiej osoby.
Zalety garnków z emalią
Garnki emaliowane to w rzeczywistości garnki stalowe, jednak często wykonane są nie ze stali nierdzewnej, a węglowej. Ponieważ zostały pokryte emalią, są całkowicie odporne na działanie rdzy. Oprócz tego produkty mają właściwości antybakteryjne oraz są:
- pozbawione toksycznych związków, które mogłyby przedostawać się do żywności i szkodzić człowiekowi,
- wysoce odporne na najróżniejsze uszkodzenia,
- idealne do przygotowywania kwaśnych potraw, ponieważ nie zmieniają ich smaku i zapachu,
- bardzo łatwe w czyszczeniu i użytkowaniu – równomiernie rozprowadzają ciepło i mają gładką powierzchnię.
Można je myć w zmywarce, a także wykorzystywać do podgrzewania potraw w piekarniku czy przechowywania jedzenia w lodówce. Kiedy emalia odpryśnie, garnki emaliowane należy wymienić na nowe. Naczyniom tego rodzaju nie można odmówić wyjątkowo estetycznego wyglądu – mogą być ozdobione rozmaitymi wzorami i malunkami, które cieszą oko. To z kolei sprawia, że często są idealnym wyborem na prezent dla miłośników gotowania.
Jakie właściwości mają garnki ze stali nierdzewnej?
Brytfanny ze stali nierdzewnej to idealny wybór w sytuacji, w której emalia z różnych przyczyn nie pasuje do wystroju kuchni. Doskonale prezentują się w nowoczesnych aranżacjach, a ich surowość dobrze współgra z bardzo modnym aktualnie minimalizmem. Takie brytfanny mają twardą, odporną powierzchnię, która jest łatwa do utrzymania w czystości ze względu na niską porowatość. Co więcej, stal jest materiałem ekologicznym, który można poddawać recyklingowi.
Oprócz tego takie naczynia są bardzo higieniczne i nie chłoną zapachów. Można używać ich w piekarnikach oraz liczyć na świetne przewodnictwo ciepła. Szybko się nagrzewają, ale też dość szybko stygną, co może być zarówno wadą, jak i zaletą w zależności od preferencji i codziennych nawyków użytkownika. Brytfanna stalowa to produkt, który jest często wybierany również do profesjonalnych kuchni.
Które garnki wybrać?
Garnki emaliowane mogą być mniej odporne na zadrapania niż brytfanny wykonane ze stali nierdzewnej. Zdarza się także, że są droższe, jednak nie stanowi to reguły. Naczynia wykonane ze stali mogą nadawać metaliczny posmak kwaśnym potrawom. Obie opcje mają swoje wady i zalety, a którą brytfannę wybierzesz, zależy od Ciebie oraz od Twoich preferencji.
Miejscem, w którym można nabyć emaliowane i stalowe akcesoria do gotowania, jest sklep Radochy Gospochy. Znajdziesz tam wszystko, co może przydać się w kuchni – od gęsiarek przez patery do podawania żywności aż po komplety sztućców i zastawy obiadowe. Odwiedź tę stronę, by zobaczyć sprzęty znajdujące się w ofercie.
Więcej artykułów
Stoły do kuchni i jadalni – połączenie funkcjonalności z estetyką
Zalety i korzyści mebli kuchennych na wymiar
Rodzaje szafek kuchennych – jak wybierać najlepsze dla swojej przestrzeni?