Każdy kawosz doskonale zdaje sobie sprawę z faktu, iż kawa kawie nierówna. Nie chodzi tutaj tylko o jej markę, ale przede wszystkim o to, w jaki sposób się ją pozyskuje. Wśród rodzajów kaw możemy wyróżnić dwa najpopularniejsze: kawę ziarnistą oraz kawę rozpuszczalną. Przygotowanie tej pierwszej jest bardziej pracochłonne, jednak w przypadku posiadania odpowiedniego ekspresu do kawy cały proces można nieco skrócić. Tymczasem przygotowanie kawy rozpuszczalnej jest bardzo proste, lecz wśród kawoszów cieszy się ona coraz mniejszą popularnością.
Kawa ziarnista – otrzymywanie oraz przygotowanie
Ziarna kawy, w przypadku kawy sprzedawanej jako ziarnista, są dokładnie wyselekcjonowane. Otwierając torebkę z kawą nie znajdziemy w środku ziaren, które uległy uszkodzeniom czy zawierałyby ślady po szkodnikach. Każde, nawet najdrobniejsze ziarno jest dokładnie sprawdzane, zanim trafi do opakowania. Z tego też powodu kawa ziarnista jest znacznie droższa niż rozpuszczalna czy nawet kawa mielona. Jej przygotowanie wymaga także większego nakładu pracy, ponieważ przed zaparzeniem należy zmienić ziarna – aby zachować ich pełnię smaku, trzeba to zrobić maksymalnie 15 minut przed przygotowaniem kawy. Z pomocą przychodzą jednak nowoczesne ekspresy, które mają funkcję mielenia ziaren.
Kawa rozpuszczalna
Sam proces przygotowywania kawy rozpuszczalnej jest bardziej skomplikowany, lecz również tańszy, niż kawy ziarnistej. Na początek kruszy się ziarna kawowca, następnie traktuje gorącą wodą, a finalnie czyści i osusza. Daje to producentom możliwość dodawania różnego rodzaju ulepszaczy smakowych, dzięki czemu kawa rozpuszczalna wydaje się być kremowa i aromatyczna. Dodatkowo większość kaw rozpuszczalnych przygotowywana jest z ziaren kawowca, które nie przechodzą dokładnej selekcji. Niektórzy producenci stosują również surowce niskiej jakości, gdyż finalnie nikt nie zweryfikuje, z czego dokładnie powstała kawa.
Kawa ziarnista czy rozpuszczalna?
Picie kawy to niewątpliwa przyjemność, jednak powinna być ona również korzystna dla naszego zdrowia. Wybór pomiędzy kawą ziarnistą a kawą rozpuszczalną wydaje się być oczywisty – lepiej zdecydować się na kawę, która choć droższa i bardziej pracochłonna w przygotowaniu, jest po prostu zdrowsza. Nie ma w niej miejsca na polepszacze smaku, który ma wydobywać się jedynie ze starannie wyselekcjonowanych ziaren. Kawa z ekspresu zawiera również również więcej kofeiny, dzięki czemu posiada więcej właściwości pobudzających.
Więcej artykułów
Stoły do kuchni i jadalni – połączenie funkcjonalności z estetyką
Zalety i korzyści mebli kuchennych na wymiar
Rodzaje szafek kuchennych – jak wybierać najlepsze dla swojej przestrzeni?